Coaching vanuit hoffelijkheid

Je leest af en toe van die stukjes in de krant:

man na 40 jaar aangehouden: achter het stuur zonder rijbewijs’.

Wat mij verwondert aan die stukjes is niet zozeer de nieuwswaarde ervan, maar dat die mensen -soms uit overtuiging, soms uit laksheid- het bewijs van hun rijvaardigheid niet relevant vinden. Ze kunnen rijden, doen dat veelal kennelijk zonder ongelukken, en lopen tegen de lamp bij simpele verkeerscontroles.

coaching vanuit hoffelijkheid

Ervaring

Er loopt al geruime tijd in coachingskringen een discussie over wie zich nu coach mogen noemen en wie niet. Een deel van dit gesprek gaat over kwalificaties en bescherming van het beroep door een keurmerk. Een ander deel geeft aan dat er juist zoveel manieren van coachen bestaan dat dit een min of meer onmogelijk streven is. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de erkenning van verworven competenties in coaching? Door opleiding, training en vooral ervaring?

Een cliënt wil met zijn vraagstuk geholpen worden en zoekt daarbij een coach met wie er een ‘klik’ is. in ‘klik’ zit een hoop: contact, vertrouwen, een ‘goed’ gevoel. en dan komen de kwalificaties zoals ervaring en opleiding er pas bij.

 Trainer-coach-mens

Al jaren ben ik trainer en in die setting komen regelmatig vragen rondom persoonlijke ontwikkeling, communicatie en samenwerken voorbij. Het coachen van deelnemers aan trainingen is op deze manier een vanzelfsprekend onderdeel van mijn werk geworden.

Belangrijk daarbij blijft het oordeel uitstellen, hoe moeilijk dat ook is. Dat geeft mensen ruimte om zichzelf te toetsen en hun beelden van de wereld om hen heen te checken en zonodig bij te stellen. Luisteren naar hun verhalen en mensen spiegelen met wat ze over zichzelf en anderen beweren, brengt hen dichterbij hun eigen oplossend vermogen.

Onbewust bekwaam

En hiermee heb ik meteen de kern neergezet van wat volgens mij een goede coach kan: automatisch schakelen als de situatie daarom vraagt en met vertrouwen het coachingsverkeer in. Soms is het overtreden van regels uit oogpunt van een veilige doorstroom in het proces onvermijdelijk. Maar hoffelijk zijn waar nodig, tegelijkertijd alert en scherp blijven over je eigen welzijn geeft een mooie bandbreedte.  En dat leer je vooral door ervaring.

Wil je meer info over (e-)coaching en teamcoaching door ATenD? Gebruik dit formulier en Amalia Deekman neemt contact met je op. Lees ook mijn pagina over het privacybeleid van ATenD.

* verplicht veld
Weet u het zeker?